Parcelarea Boehacker

Așa cum am văzut în articolul dedicat proprietății arhitectului Johann Schlatter, văduva sa, Maria, a vândut în 1890 terenul din strada Ion Câmpineanu – Intrarea Schlatter. Ministerul Cultelor și Intrucțiunii Publice intenționa să construiască aici Institutele de Anatomie și Fiziologie, dar probabil că renunță la proiect și proprietate în anul următor.

 

Probabil în 1892-1893 terenul intră în proprietatea arhitectului Franz Boehacker care proiectează aici o parcelare cu 7 case, una dintre ele, centrală, păstrând-o pentru familia sa. Nu am identificat în arhive planurile caselor A și B, dar în 1894 el construiește casele C – F, primele două existând deja. (A.N.D.M.B., fond P.M.B. Tehnic, dosare 372/1894, 373/1894, 413/1894)

 

Astăzi mai există cinci case pe fosta Alee Carmen Sylva, Șipotul Fântânilor. Casa centrală, ce amintește de castelul Peleș, cu un bazin în față, a aparținut familiei Boehacker.

 

Nu deținem date biografice despre Franz Boehacker, dar în amintirile de familie Braikoff găsim câteva informații:

 

„Toate casele de pe această alee fuseseră clădite și erau în proprietatea constructorului Boehacker. După moartea sa toată averea a revenit soției: Areta Boehacker născută Brandt. Areta a avut 2 frați care trăiau în Germania și o soră, Valeria.

 

Aleea se compunea din câte 2 clădiri pe o parte și pe alta cu parter și etaj ale cărui apartamente erau închiriate iar aleea se înfunda într-o curte cu un havuz în care înotau pești aurii – ne interesau pe noi, copiii. Acolo era casa particulară a Aretei în stil de casa boierească.

 

Areta era o femeie mică și grasă în timp ce sora ei Valeria era înalta dar la fel de grasă.

 

Madam Boehaker ne primea cu bucurie și ne trata cu “Krutze” – cupe de fructe zaharisite, aliment pe care nu îl știam până atunci și de aceea îl țin minte.”

 

Adresăm mulțumiri Cristinei Braikoff Zaman pentru punerea la dispoziție a citatului.