Imobil Braikoff

Jean Braikoff s-a nascut probabil in 1832 la Amsterdam. A plecat de tanar in Rusia si este posibil sa fi dispus de capital; se indeletnicea cu anteprize de cai ferate si a venit in Romania in anii 1870.  In ultima parte a vietii locuieste pe strada Corabiei nr.2, intr-un apartament la parter, unde decedeaza in 1901 si este inmormantat în cimitirul Bellu catolic.

In jurul anului 1880, Jean Braikoff o aduce pe Maria Widacovich, de la Mehadia unde o intalnise, in Bucuresti si o instaleaza intr-un imobil situat pe strada Scaune (in perioada comunista str. Al. Sahia nr. 17) –langa sau aproape de procuratura generala; se spune ca se vedea deasupra portii monograma numelui MW (M si W suprapuse).”

Au avut 2 baieti: Jean Victor si Theodor.

In actul de botez al primului copil, Jean, se face mentiunea locului de nastere si anume: Joanes Braicoff, Amsterdam, Holandia. Vorbea cu predilectie limba franceza si tinea ca si sotia sa, Maria Widacovich, sa si-o insuseasca.  In aranjamentul dintre Jean Braikoff  si Georges Jean Marie se poate constata ca afacerile in domeniul cailor ferate erau de ordinul milioanelor de franci deci dispunea de capital mare. Avea un litigiu cu societatea de cai ferate din Romania privitor la constructia tronsonului Prunisor – Varciorova. De altfel se face mentiunea in istoria cailor ferate despre dificultatea constructiei tronsonului de la Balota.

Se pare ca numele de Braikoff ar fi rusesc dupa ortografia franceza cu terminatia cu 2 f. Faptul ca a trait in Rusia ar putea conduce la presupunerea ca si-a schimbat numele pe care il avea in Olanda. Fiul sau Jean presupune ca l-ar fi chemat Van der Braitrecht dar mai este o varianta: Breitkopf (si si-ar fi rusificat cumva numele).

Imobilul din strada Corabia/ azi Georges Clemenceau este construit dupa multi ani de negocieri cu primaria, care se temea de murdarirea zonei prin comertul care s-ar fi desfasurat la parterul cladirii. Planurile din 1891 sunt semnate de elvetianul John Elisee Berthet.

Casa  este inchiriata Ministerului Justitiei care-si are sediul aici timp de 7 ani. Familia sa va locui în apartamente la etajul I si II, dar alte apartamente vor fi inchiriate. In 1924 imobilul a fost vândut.

Sursa: arhiva familiei, informatii transmise de stranepoata sa; ANDMB, fond PMB Tehnic, dosar 23/1891