Lansarea albumului

Lansarea primului volum din colecția „Arhiva de arhitectură 1830-1860: o colecție unică de planuri și schițe

 

Vineri, 3 aprilie, ora 18:30, la Palatul Suțu, a avut loc lansarea albumului „Arhiva de arhitectură 1830-1860, o colecție unică de planuri și schițe”, apărut la Editura Istoria Artei, lucrare coordonată de Oana Marinache și Cristian Gache.
Invitați: dr. Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București și dr. Alina Pavelescu, Director Adjunct al Arhivelor Naționale ale României

 

Prezentarea planurilor și schițelor a fost grupată în marile categorii ale proiectelor publice, incluzând și câteva exemple de construcții private și moșii extraurbane: proiecte de arhitectură și urbanism ale curților domnești și administrative, instituții publice, lucrări hidrotehnice și de canalizare, lucrări de pavaj, deschidere de străzi și șosele, grădini publice, cimitire, biserici, spitale, hanuri și prăvălii, moșii, case, elemente de decorație interioară. Unele proiecte au rămas doar în faza de concept sau au suferit modificări radicale, fiind imposibil de verificat astăzi.

 

După o minunțioasă fotografiere și recompunere, documentele vizuale se prezintă publicului în forma lor autentică, șifonate, găurite, rupte, lipite, mucegăite, restaurate, reușind să redea senzația de fragilitate, dar, paradoxal, și să impresioneze prin durabilitatea hârtiei sau pânzei. Ele rămân martorii unei epoci pline de culoare, ce așteaptă să fie redescoperită și reinterpretată.

 

Date tehnice volum 1: 208 pagini, color, format 15 cm x 21 cm, prefață, index și surse

 

Lucrarea poate fi procurată de la standurile Muzeului Municipiului București, Muzeului Național de Istorie a României, librăriile Humantias Kretzulescu și Cișmigiu, Cărturești și Mihai Eminescu.