Paul Gottereau
Jean Alfred Gottereau (1813- ?)
Inginer civil, a sosit la București în 1867, după ce instalase uzine de gaz în 22 orașe, printre care Milano, Messina, Parma, Trieste, Montauban, Agen. Pentru București, finanțarea a obținut-o de la acționari din Londra, fiind între 1868-1870 concesionarul producerii și distribuirii gazului aerian în capitală. A fost căsătorit cu Marie Catherine Pauline, născută Perrin, sora pictorului şi criticului de artă Emile Perrin (1814-1885), director al Comediei Franceze din Paris. În 1881 Alfred publică un articol-prelegere „Voyage en Roumanie” în Bulletin de la Société de Géographie de l’ Est.
Paul Gottereau (1843 – 1924)
S-a născut la 29 martie 1843 în Perpignan, ca fiu al lui Alfred Gottereau (30 ani) și al Mariei Catherine Pauline, născută Perrin (28 ani). A fost admis în 1864 la Școala de Arte Frumoase din Paris, dar a urmat doar câteva cursuri până în 1865. A fost adus la București de tatăl său, cu care va colabora la mai multe edificii.
Cercetarea în arhive și trimiterile bibliografice au scos la lumină principalele lucrări realizate de arhitectul francez în țara noastră în perioada 1873-1902. Arhitectul Gottereau este unul dintre cei mai prolifici creatori, înnoind arhitectura românească din timpul domniei lui Carol I. De numele său se leagă importante clădiri publice, dar cele mai multe construcții proiectate de el au avut comanditari privați, mari nume ale protipendadei bucureștene: Cantacuzino, Lahovary, Filipescu, Bibescu, Văcărescu. Marea majoritate a caselor particulare se găseau în București, dar a realizat și reședințe extraurbane, conace și palate.
În Centrul Vechi al orașului București a construit mai multe instituții financiar-bancare și a modernizat hanuri. Activitatea sa a atins punctul culminat în perioada colaborării cu familia regală și princiară a României, pentru care realizează transformările și extinderile palatelor din Calea Victoriei și de la Cotroceni, precum și Fundația Carol I.
Stilul practicat de arhitect este cel academist beaux-arts, folosind adesea elemente neoclasice.
A fost decorat cu Steaua României, fiind făcut cavaler și comandor al Coroanei. În 1897 a primit Legiunea de onoare franceză în grad de cavaler. La începutul secolului al XX-lea se întoarce la Paris, activitatea sa de acolo nefiindu-ne cunoscută.