Proiect Grădina Cișmigiu

Catre onorabilul Departament de Interior

Directorul Grădinilor Publice

 

Proiectul de construire al unei grădini publice în mlaștina Cișmigiu după experiența din această țară a subsemnatului pe o perioadă de 7 ani, am onoarea să îl prezint prin aceasta, anexând patru liste notate: A, B, C și D conținând diverse devize și planul grădinii aici anexat către onorabilului Departament, rugându-l, a binevoi să decidă cât de repede cu putință punerea lui în lucru, fiind esențial pentru a putea pregătii din timp plantația unei părți considerabile a vegetației pentru alei, pentru a le putea executa de preferință în toamna viitoare, mai ales că lucrările de curățare a apelor se vor termina în 2 sau 3 săptămâni, iar lucrările de desecare vor avansa suficient pentru a face posibilă executare părții susmenționate de plantație.

 

Pentru o urmărire rapidă a punctelor reprezentative ale acestui raport, subsemnatul l-a împărțit în două capitole, în primul explicându-se distribuția planimetrică iar în cel de-al doilea prezentându-se lucrările necesare pentru execuție.

 

Capitolul 1: Distribuția planimetrică

Amplasarea acestei grădini în centrul capitalei cere ca lumea să se simtă în largul său, să existe promenade practicabile indiferent de sezon sau de ora din zi, și ca grădina să fie suficient de atent aranjată încât să constituie un ornament al orașului.

 

În consecință, locul relativ umed în mod natural, va fi traversat pe cărări bine acoperite și în majoritate bine umbrite, conducând spre scenele cele mai interesante ale grădinii. Este absolut necesar ca drumurile să fie acoperite în proporție suficientă cu nisip și griblură pentru a le face îndeajuns de uscate pe timp de primăvară sau toamnă.

 

Pe circumferința grădinii se vor găsi alei curbate în mod natural, foarte umbrite, mai ales acolo unde frumoasele obiecte de arhitectură din vecinătate nu cer o perspectivă mai mult sau mai puțin deschisă care să îmbogățească efectul peisager al grădinii publice. Cele trei mari alei de promenadă alături de heleșteul întins, unde se va regăsi foișorul pentru orchestră, vor face ca vara, centrul grădinii să fie foarte răcoros, iar lumea se va putea întâlni peste tot datorită alinierii aleilor lăsând vederea liberă a unui număr mare de persoane simultan. O mare vază de zinc, vopsită ca să imite marmura și umplută cu flori strălucitoare, așezată pe suporți din piatră și un chioșc deschis vor fi amplasate în cele două ronduri mărginind marea promenadă.

 

Alte alei, mai deschise, traversează gazonul și rondul celorlalte părți compunând grădina, conducând spre zone mai amuzante sau sobre, pentru a fi pe placul atât al celor care sunt amatori ai peisajelor mai lejere și pitorești oferite de natură dar și a celor care preferă aleile largi, simetrice, ornate de luxul vestimentaţiei elegante în cazul seratelor.

 

Fiecare categorie de vârstă va găsi ceva pe gustul său. Bătrânii se vor putea odihni pe bănci, la umbră, bucurându-se de scene mai serioase și liniștite, iar cei tineri vor putea parcurge în pas alert zonele de peluză bucurându-se de prezența apei, sau pot face o plimbare cu barca bucurându-se de alunecarea lină pe oglinda de apă – o bucurie vie de a regăsi o nouă priveliște pitorească, dar și de a vedea lumea variată de pe marginile apei. Acestea sunt fie acoperite uneori în umbra copacilor sau complet dezgolite, lăsând vederea liberă către punctele indepărtate și animate. Trecătorii îi vor putea admira pe cei care se plimbă cu barca și reflexiile lor.

 

Pavilionul de reuniune semicircular cu bufet și loc pentru orchestră va fi locul potrivit pe vreme rea datorită vitrajului continuu pe partea cu grădina și spre alee. El va lăsa vederea liberă spre aceasta și va asigura un fond muzical fără ca vizitatorii să fie expuși unei temperaturi prea scăzute sau timpului umed. Interiorul clădirii va avea o promenadă de tip bazar ornat cu oglinzi, draperii, candelabre și alte obiecte oferind tot confortul. Clădirea se va afla pe o colină, dominând cea mai bogată panoramă pe de o parte spre oraș, iar de cealaltă spre vederile pitorești ale grădinii, unde se regăsesc eleșteul spre vest, cu insula, canalul cel larg cu podul cel mai lung din lemn, permițând trecerea bărcilor pe sub acesta, conducând lumea spre pavilionul de intrare și spre insula ornată cu o statuie din zinc colosală a Florei sau a lui Apolo, pictată imitând marmura și ornată cu flori care își reflectă culorile vii în oglinda apei.

 

Deoarece nu a fost posibilă dirijarea intrării principale în linie dreaptă către noul teatru, așa cum o prevăzuse subsemnatul în proiectul din 184 …, o altă întrare îndeajuns de comodă prin piața….. se va găsi în apropierea teatrului și va fi bine ornamentată, dacă Guvernul va cumpăra întreaga piață, în centru urmând să fie plasată intrarea, mărginită de două trotuare iar spațiul rămas de o parte și cealaltă fiind revândut sub condiționarea de a construi locuințe particulare după un plan de uniformizare pentru a se obține un aliniament frumos. Acest bulevard terminându-se într-un mare rond, spațiu de așteptare a trăsurilor – pentru că, publicul se va plimba numai pe jos în interiorul grădinii, pentru a se evita deranjarea plimbărilor – acest bulevard, deci, oferă unele dintre cele mai bogate priveliști asupra grădinii, cu lacul și un jet puternic de apă ce izvorăște dintr-o stâncă din mijlocul său, alimentat de o mașină cu aburi prin canale din fontă pe cea mai scurtă distantă de 340 stng (stânjeni?). La dreapta un parter de flori va orna marginea marelui canal vis-a-vis de rond. Parterul mărginit pe de o parte de apă și pe de alta de o grilă (grille – pergolă?) ușoară din lemn, dacă din metal se va dovedi prea scump a se realiza, va închide accesul publicului, dar va permite pe toate direcțiile plăcerea unor vederi pitorești, în special asupra eliseului de muzică vecin, ce va beneficia de un miros îmbietor de flori, și de culorile lor strălucitoare ce vor contrasta cu umbrele accentuate din zona elizeului.

 

Intrarea din nord plantată cu acacias,traversând terenul lui Kalenderoglu, n-ar trebui să fie mai spațioasă decât cea precedentă care comunică cu centrul capitalei. Locul de coborâre este destul de mic dar perspectivele care le relevă sunt bogate grație terenului și apelor, a căror traseu a fost calculat pornind de la acest punct dominant. Partea vestică a lacului cu insula figurată pe dreapta, vis-a-vis de o pajiște, este alimentată de un izvor apropiat, străjuită de un grup de arbori eleganți. Aceștia acompaniază aleea ce duce la podul elizeului, lângă parterul de flori, aproape de micul pavilion de muzică și la stânga cum te uiți la marele canal. Celălalt pod ce separă partea vestică de cea estică cu rondul și intrarea principală.

 

O a treia intrare importantă va fi cea dinspre mânăstirea Gorgani, plantată cu plopi. Ea este indispensabilă pentru a realiza comunicarea cu partea nordică a grădinii, în vecinătatea bisericii sf. Ilie (Gorgani) nu există nicio intrare. Rondul , capătul acestei promenade, va fi decorat în mijlocul său cu un chioșc deschis, o poziționare foarte diferită de celelalte. La stânga va avea deschidere spre marea promenadă plantată cu ulmi ce o vor acoperi cu coroanele lor. În această sală naturală deschisă publicul se poate plimba, va putea vedea și va fi văzut, se va putea minuna de marele jet de apă izbucnind din stânca din mijlocul lacului vecin. Acesta va fi bordat de locul de îmbarcare pe cele câteva bărci cu aspect vesel ce contribuie la pitoresc. Un drum prea umbrit va conduce la dreapta la extremă a lacului la stația de îmbarcare.

 

Toate cele trei intrări aduse în discuție, au rolul de a facilita accesul în grădină cu ajutorul trăsurii. Acestea pot să întoarcă la rond, publicul să coboare, să se plimbe pe jos, pentru ca mai apoi să ordone birjarului să vină să-i ia la o altă intrare.

 

În partea nordică în spatele grădinii ascunse de plantație se găsesc pepinierele necesare menținerii și creșterii arborilor, arbuștilor, florilor ce decorează fragmentele de grădină și parterul. În serviciul grădinarului ar fi bine dacă acesta ar putea locui în vecinătatea rondului cu plopi din grădină.

 

În afară de cele trei intrări monumentale susmenționate, mai există și altele mai mici pentru pietoni exclusiv, ce există deja, cum este cea de lângă casa dl-ului Nicolaides din Gorgani, alte trei în zona Gorgani dinprejurul bisericii. Mai există o intrare nou deschisă vis-a-vis de casa D-lui Steriades. Aceste mici intrări ar trebui lărgite ca o primă intervenție necesară, reînnoindu-se împrejmuirea ce stă să cadă a dl-ui….. cu această ocazie retrasându-se linia de jumătate de stânjen și mai mult unde e cazul. Cum această intrare este singura care leagă partea foarte populată a orașului de vecinătățile bis. Sf. Ioan (nu-i Iliei Gorgani?), ar trebui să fie amenajată pentru pietoni.

 

În ceea ce privește conturul grădinii, există o parte foarte avansată a grădinii înspre Dl. Mich. Tenkovich de vândut fiind foarte departe de marginea limitelor grădinii pentru a servi grădinii publice. Un alt teren în partea de vest a grădinii, ocupat de trei particulari… este foarte apropiat pentru scene de grădină și ar trebui cumpărat de Stat cât de repede este posibil înainte ca prețul terenului dinprejur să crească și astfel să creeze cheltuieli suplimentare care să afecteze lucrările de amenajare a grădinii. Prețurile terenurilor din partea intrărilor sudice cresc pe zi ce trece, pe măsură ce proprietarii descoperă adevărata valoare a locurilor învecinate cu grădina publică.

 

Capitolul 2: Execuția proiectului

Referitor la sistemul mai sus prezentat de distribuție a scenelor de grădină publică, următoarea parte va da explicații referitoare la cele 4 liste anexate care conțin mijloacele necesare pentru execuția planului, care este calculat a fi finalizat în termen de 2 ani dacă nu vor exista lipsuri.

 

Lista A conține un grafic de zile de lucru pe o scară de lucrători (distribuția forței de muncă pe timp).

 

Planul fiind trasat pe teren cu picheți, se va aduce pământ pentru îmbunătățirea solului așazis mort rezultat din desecarea terenului. Toate aceste părți de sol trebuie săpate, amestecate pentru a forma o masă cât mai omogenă, și cât mai capabilă să hrănească vegetația diversă, căci arborii necesită săpături adânci de 6 palme, care se reduc după caz la 3 palme pentru vegetația mică.

 

Cum ar fi foarte monoton să se lase forma terenului complet plană, mai ales în cazul unei grădini așa de întinse, fără niciun fel de înălțime existentă, trebuie să se realizeze în mod artificial câteva coline, niște terasări de teren, făcute astfel încât să se creeze priveliștile cele mai interesante, colțurile cele mai pitorești, plantațiile în locurile convenabile pentru a rupe monotonia terenului plat.

 

Din același motiv malurile lacului, până unde va fi de cuviință, se vor consolida cu piloți (de lemn) pentru a câștiga soliditatea necesară a terenului uscat – vor fi pante mai mici sau mai mari în funcție de direcțiile de privire asupra tablourilor malurilor trasate în 184… calculate astfel încât părțile principale ale grădinii să profite de forma cea mai grațioasă a oglindei de apă. Pentru soliditatea malurilor și pentru efectul mai sus menționat al tablourilor de mal al grădinii, piloții actuali vor fi tăiați 2 palme jumate de la partea superioară, resturile rezultate vor fi folosite ca pavaj al malurilor în spatele piloților, realizându-se și pantele necesare astfel. În altă priviință, pentru a evita alunecările de teren, un bordaj de 1 stânjen jumate lățime va fi placat cu gazon în spatele piloților, astfel încât aceștia să fie peste nivelul apei la fel și gazonul. Acesta este modul de realizare al malurilor atât de naturale și încântătoare.

 

Plantația se va realiza în general cu arbori și arbuști indigeni, exceptând aleile principale și alte câteva puncte importante ce vor fi ornate cu arbori și arbuști specifici grădinilor, la modă, pentru a servi la ruperea monotoniei unei vegetații înalte și firave de început. O parte din acești arbori vor putea fi procurați din pepinieră alții vor trebui cumpărați de la alții chiar și din țările vecine.

 

Grădina se află în partea cea mai de jos a orașului și se găsește într-o zonă tropice realizării unui jet de apă superb în partea de mijloc a malurilor, în axul aleii principale venind dinspre teatru. Pentru aceasta trebuie să se pună în operă o lungime de 340 stânjeni de canale din fontă (vezi lista B) și să se placheze gura acestora cu un grup de stânci, care se vor regăsi și pe malurile vecine sub forma unei grote și a unor grupuri izolate ce împreună cu plantația și cu gazonul să formeze o amenajare peisageră rustică.

 

Realizarea aleilor trasate dimprejurul aleii principale, alei drepte, elizee, alei curbe grațioase printre plantații de specii naturale se va face pe un pat de cărămidă și piatră spartă, nisip, pentru un paviment practicabil pe tot timpul anului mai ales aici unde terenul este natural încărcat cu o oarecare umiditate.

 

Locurile de așteptare pentru trăsuri vor trebui să fie așternute cu pietriș, în timp ce drumurile destinate lor vor trebui pavate pentru că un drum cu pietriș nu va putea rămâne prea mult timp uscat și stabil. (vezi lista B). Pe drumurile de acces, arborii vor fi protejați de stâlpișori de eventualele loviri cauzate de traficul intens al trăsurilor.

 

Lista B conține materialele și obiectele necesare, nefiind incluse decât obiectele ce Guvernul (Statul) le decontează de obicei, cum ar fi lucrările maeștrilor diverși (manopera) în timp ce dezrădăcinarea (extragerea) arborilor și transportul lor din pădure sunt calculate în lista precedentă pe zile.

 

Nu ne rămâne decât să observăm următoarele:La capătul aleilor și drumurilor vor exista ronduri de așteptare în fața intrărilor principale unde se vor pune și bariere cu lanțuri coborâte pentru a împiedica accesul trăsurilor. În punctele unde, la un moment dat va fi necesar accesul unei căruțe de lucru, se va monta o poartă ce se poate închide ulterior cu cheie.

 

Lucrările de pavaj la aleile de acces principale trebuie să fie bine făcute pentru a putea rezista la uzura continuă a trăsurile aflate în trecere.

 

În colțul opus grădinii, în colțul dinspre nord, o împrejmuire simplă de lemn desparte grădina de pepiniera indispensabilă, atât de necesară pentru sporirea vegetației decorative a promenadei și a parterului. Această pepinieră are de asemenea două sere joase din punct de vedere economic, 12 ressadniza (resadnițe), umbrarele-pergole cu trandafiri, precum și locuința grădinarului cu aripile sale lângă rondul pepinierei. În cealaltă parte a pepinierei se găsesc magazii pentru depozitarea băncilor, a uneltelor și a altor obiecte legate de grădină împreună cu curtea și locuințele a 10 grădinari și a șefului lor. 8 căsuțe de paznici din lemn vopsite vor fi distribuite prin locurile comune ale grădinii.

 

Cum publicul va fi unul numeros vor fi necesare cel puțin 200 de bănci bine făcute și vopsite.

 

Pentru flori n-a fost desemnată decât zona unui parter și a unei insule. Zona parterului este bordată în consecință doar pe o singură parte de o structură de lemn ușoară ce nu permite intrarea publicului, dar care permite vederea tuturor florilor de pe aleile vecine, într-o asemenea manieră încât acel parter va contribui la șarmul întregii grădini, găsindu-se la mijloc.

 

În ceea ce privește podurile ar fi nevoie de 5, dintre care 2 sunt indispensabile pentru traversarea canalului ce unește cele două părți ale lacului (cele două bălți). Pentru a face economie, restul de 3 să se realizeze din structură de lemn vopsită bine, permițând astfel prin arcele înalte pe care le formează să treacă bărci cu amatori ai acestui mod plăcut de distracție, și de asemenea oferindu-le și celor de pe uscat plăcerea să-i vadă trecând. Cele două poduri indispensabile vor fi drepte traversând canalele înguste în timp ce micile izvoare le traversează pe dedesubt în canale de lemn închise.

 

Bărcile gondole, lucrate bine și vopsite cel puțin 12 la număr, vor fi suficient de mari pentru a purta în siguranță un grup de 15-20 persoane. Gondolierii sunt special angajați pentru aceasta și ar trebui să perceapă o mică taxă de la fiecare persoană pe care o plimbă. Alte două bărci, poate mai simple ar trebui să fie bărci de serviciu pentru administrarea grădinii.

 

Statuile lui Flores și a lui Apolo de pe insulă împreună cu două vase mari pentru ornamentarea a două locuri speciale vor fi bine făcute din zinc și pictate să imite marmura, astfel ele trebuie să fie un pic exagerate ca dimensiuni pentru a se încadra în locurile de destinație. Se vor aduce de la Viena.

 

În ceea ce privește construcțiile pentru muzică și distracție, este evident că vor exista doritori să construiască așa ceva pe cheltuială proprie, atâta timp cât Statul le va lăsa un pic de timp pentru a-și scoate investiția și ceva profit din afacere. Doar cele trei pavilioane-cort ce servesc drept adăpost pentru ploaie vor fi realizate pe cheltuiala Statului.

 

Puritatea apelor este un obiectiv important într-o grădină publică, dar și în mijlocul unui oraș. Îngrijitorul ecluzelor trebuie să locuiască cât mai aproape de ecluza principală, în legătură directă cu mânăstirea.

 

Lista C conține instrumentele necesare pentru realizarea grădinii și este corelată cu oamenii necesari a fi angajați pe o perioadă de 2 ani. Dacă nu se dorește o pierdere enormă de timp și de resurse trebuie să fie puse la dispoziției instrumentele enumerate în lista susmenționată, ce sunt cu toate necesare în măsura în care lucrările desfășurate o cer.

 

În sfârșit lista D detaliază fiecare meserie indispensabilă pentru realizarea sporirii culturilor vegetale, pentru construirea grădinii cu diversele sale scene, vederi, poduri, alei și altele, pentru păstrarea ordinii publice, pentru supravegherea muncitorilor și a obiectelor, pentru întreținerea uneltelor de lucru și a altor obiecte de către un tâmplar de meserie care ar trebui să se ocupe de asemenea de repararea obiectelor stricate.

 

Numai în acest mod ne putem aștepta la o reușită în executarea tuturor lucrărilor pentru această grădină publică, în ceea ce privește distribuția proporțională a forței de muncă, a materialelor, a instrumentelor, a personalului de supraveghere, fiecare cu treaba lui și cu responsabilitățile sale particulare, altfel se va pierde timp și mijloace fără a ajunge la un rezultat convenabil.

 

Pentru a putea găsi în timp util disponibilitățile necesare pentru executarea lucrărilor cele mai presante, posibilitatea unei plantații considerabile în toamna viitoare, onorabilul departament este rugat a binevoi să decidă cât mai grabnic cu putință continuarea lucrărilor după proiectul prezentat, al cărui început s-a făcut deja din 184 prin stabilirea lacului (bălților) și prin asanarea terenului, combinat cu proiectul actual de grădină publică, al cărei poziționări în centrul orașului o clasifică printre raritățile Europei. De asemenea dubla realizare, asanarea (sanitarizarea) locului și crearea unei promenade de mult timp dorită de majoritatea publicului capitalei noastre, căreia îi lipsește un asemenea loc din toate punctele de vedere.

 

București, 18 iulie 1850, nr. 95

Sursa: A.N.R., fond R.E.A.Z., dosar  38/1850 , traducere arh. Raluca Zaharia