C.A.M. Lahovary

Arhitectul Lucian Teodosiu a lucrat la Ministerul de Finanțe cu Statie Ciortan. Printre altele a proiectat imobilul Casei Autonome a Monopolurilor din Piața Lahovary, unde a și primit un apartament.

 

Arhitectul Lucian Teodosiu a primit un apartament în imobilul de locuințe proiectat de el însuși în piața Lahovary pentru Ministerul de Finanțe între 1926 și 1929. Statie Ciortan, la acel moment arhitect-șef al Ministerului de Finanțe menționa faptul că motivul construirii acestui proiect de locuinţe sociale este unul economic: „după război, schimbându-se condiţiunile economice, s-a căutat gruparea a cât mai multor locuinţe într-o clădire, construindu-se blocuri cu cât mai multe apartamente.” Promotorul proiectului a fost Vintilă Brătianu, la acea dată ministru al finanţelor, primarul Bucureştiului din 1908 care luase primele măsuri de construire a locuinţelor ieftine în Bucureşti. Lucrările au început în anul 1926 şi s-au încheiat în 1929, şi nu în 1935, aşa cum este menţionat în lista monumentelor istorice (B-II-m-B-19008). Arhitectul Lucian Teodosiu lucra în același timp şi la proiectarea Institutului Tutunului, care aparținea tot de Ministerul de Finanțe. Costul total al proiectului s-a ridicat la 70.000.000 lei, sumă care nu include şi achiziţionarea terenului, suprafaţa este de 1800mp. Construcţie “are parter, patru etaje şi mansardă, adăpostind 70 familii şi 15 funcţionari nefamilişti. Imobilul este prevăzut cu tot confortul modern, încălzire centrală, ascensoare, garaje.”

 

Mai multe: http://atelier.liternet.ro/articol/13617/Razvan-Voinea-Dana-Dolghin/Primul-bloc-de-locuinte-sociale-din-Bucuresti-Imobilul-CAM-din-Piata-Lahovary.html