Casa Cerchez

 

În octombrie 1923 vechea casă a familiei Georgescu din strada Sfântul Ștefan nr. 13A a fost dărâmată. În perioada următoare, terenul vechii proprietăți Georgescu rămâne liber de construcții până în momentul achiziționării lui de către arh. Cristofi Cerchez. El solicită autorizație de construcție în mai 1927[1] pentru o casă cu pivniță, parter și etaj pe o suprafață de 146 m.p., retrasă de la aliniere. Costurile sunt de 1500000 lei.

 

Proiectul casei a fost respectat: au fost prevăzute 4 volume în retrageri succesive, pornind din partea dreaptă remarcăm unul ce marca verticalitatea, cu o fereastră dreptunghiulară încadrată într-un arc eliptic la nivelul subsolului și o mare fereastră cu o decorație pe intradosul pervazului, în colțurile acestui volum fiind prezente coloane. Singura diferență care va apărea este cea a ancadramentului marii ferestre dreptunghiulare ce prezintă lateral un model geometric (cercuri și romburi) și o friză superioară combinând modele consacrate, ale vrejului și păsării ce ciugulește din ciorchinele de struguri, dar și 3 discuri cu floarea soarelui, deasupra aflându-se și o cornișă cu denticuli.

 

Surse din familia arhitectului afirmă că ” Cristofi Cerchez a locuit aici numai până în 1933, când a fost nevoit să o părăsească”.[2] După familia Cerchez, ce se va muta în strada Spătarului în așteptarea construirii imobilului din str.V.A.Ureche, casa și o mare parte din mobilier intră în posesia preotului Nae Popescu[3] de la Biserica Sf.Ștefan. Astăzi pe casă se poate vedea o placă comemorativă ce amintește de fiul acestuia, actorul de teatru Mihai Popescu (1909-1953). Ar fi de dorit să se consemneze și numele primului proprietar, al arhitectului Cerchez.

 

Casa este înscrisă în L.M.I. B-II-m-B-19679 (greșit anul 1926)

Fotografiile de epocă aparțin nepoatei arh. Cerchez, doamnei Simona Condurățeanu.

 

[1] Arhiva P.M.B.,II Negru, dosar 926/1927

[2] Nicu Georgescu, Cristina Cerchez Colbazi, „Cristofi Cerchez” în Mari arhitecți, Editura Meridiane, București, 1971, p. 86-87

[3] Preotul Nae Popescu era un vechi prieten al arh.Jean Grefu, fiind cel care i-a botezat ortodox fiul, pe Gustav Alexandru Grefu  (1907-1975).

 

Oana Marinache, Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București, Editura ACS, București, 2012