Casa O. Calleya

După ce s-a căsătorit cu Zoe Baldovin și a lucrat o vreme în Câmpulung Muscel, arhitectul Octave Calleya și familia sa locuiesc în București într-o casă închiriată din strada Fântânei (azi Berthelot), dar starea lor materială se îmbunătățește din ce în ce mai mult în urma activității frenetice, astfel încât, în 1910, arhitectul ridică pentru propria familie o locuință elegantă pe strada Cometa 57, azi Căderea Bastiliei 45.

 

Familia locuiește la etajul acestei impozante vile neo-românești până în 1928, un an după moartea lui Octave Calleya. Iată descrierea pe care Mihai, fiul arhitectului, o face vastului apartament în care locuiau:

 

„La fațada dinspre stradă se aflau dormitorul părinților mei cu un balcon deasupra grădinii ce despărțea casa de stradă, dormitorul sorei mele Mary, un hall mare, o terasă minunată și un salon mare de primire care servea și de cameră de muzică. Din hall se desfăcea o sală care avea pe ambele părți patru dormitoare pentru cei 5 băieți și o intrare camuflată ce ducea în podul clădirii. La capătul sălii coborau 5 trepte într-un al doilea hall din care se desprindea în stânga scara monumentală de intrare spre curte, în prelungire anticamera, camera de baie și wc-ul; în dreapta, biroul Tatei și intrarea în vasta sufragerie. Din sufragerie se desprindea sala de serviciu, cu un frumos balcon spre curte, la capătul căreia se găseau două camere pentru personalul de serviciu, o cămară, o bucătărie mare, un hall de intrare în care dădea scara de serviciu ce cobora în curte. Jos, în curte, două wc-uri și o cișmea.

 

Era un apartament de confort și lux: parchet peste tot, pereți în ulei sau tapet de mătase, lustre de bronz, lambriuri din lemn sculptat cu gobelinuri în sufragerie, vitralii, mobilier de epocă. […] Așa și-a început viața așezată familia Calleya, cu șase copii de școală, guvernantă, bucătăreasă, 2-3 fete în casă, șofeur și om de curte.”

 

Casa din Căderea Bastiliei 45, vândută de familie după moartea arhitectului, a fost total remaniată, astfel încât acum nici măcar nu mai amintește de vila neoromânească inițială.

 

Adresăm mulțumiri doamnei istoric de artă Silvia Colfescu pentru permisiunea reproducerii unui fragment din articolul publicat în 26.01.2015.

 

Planurile au fost identificate în 19 mai 2015 în A.N.D.M.B., fond P.M.B. Tehnic, dosar 296/1910.