Echipa

Dr. Oana Marinache, istoric de artă

Este coordonatoarea proiectului „Arhiva de arhitectură” și autoarea monografiilor „Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din București” (2012) și a „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” (2013) apărute la Editura ACS. La Editura Istoria Artei a publicat monografiile dedicate arhitectilor: Louis Pierre Blanc (co-autor Cristian Gache), Edmond Van Saanen-Algi (co-autor Gabriel Badea-Păun), Carol Benisch și Ernest Doneaud. In aprilie 2015 a editat, impreuna cu Cristian Gache, albumul „Arhiva de arhitectură: o colecție unică de planuri și schițe”.

În 2012 a coordonat proiectul „Pe urmele arh. Cristofi Cerchez prin București” (două componente: tururi ghidate destinate adulților și ateliere interactive pentru clasele I-IV în scolile bucureștene),  în 2013: „5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană” inițiate de Asociația Istoria Artei și co-finanțate de O.A.R., iar in 2015 „Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Dr. Ruxandra Nemțeanu, arhitect și expert în restaurarea monumentelor

Conferențiar universitar, arhitect diplomat din 1984 și doctor în arhitectură din 2009, al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, expert în domeniul monumentelor istorice din 2008, promotor al reimplementării standardelor şi metodologiilor europene în domeniul inventarierii şi evidenţei patrimoniului arhitectural după 1990, în România, activitate susţinută în cadrul Institutului Naţional al Monumentelor Istorice din Bucureşti, peste 50 de studii istorico-arhitecturale referitoare la clădiri monumente istorice.

Cercetător, al arhivelor autor al volumul de referință „Vila în stil neoromânesc”, publicat în 2014 la Editura Simetria.

A coordonat și contribuit în mai multe proiecte de cercetare „5+5 clădiri pentru patrimoniul cultural național” (2007-2013), DoCoMoMo Internațional și Național (2013-2014), „Patrimoniul arhitectural interbelic, Intrările Bucureștene” (2013-2014).

Dr. Cezara Mucenic, istoric de artă și muzeograf

Cel mai cunoscut cercetător al arhivelor bucureștene, Cezara Mucenic a fost pe rând muzeograf la Câmpulung Muscel, coordonatorul bibliotecii Institutului de Arte  „Nicolae Grigorescu” din București, referent și sef de secție al Direcției Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor, muzeograf la Muzeul Municipiului București. Este expert atestat de Ministerul Culturii pentru „Cercetare monumente istorice: A, G” (2004).

Printre contribuțiile sale în domeniul istoriei arhitecturii se numără nenumărate studii, articole, conferințe și volumele: „Bucureşti. 550 de la prima atestare documentară”(2009),”The Kretzulescu Palace and Its Surroundings. Yesterday and Today”(2002), „Străzi, pieţe, case din vechiul Bucureşti–urbanism şi arhitectură-Sec.XV-XX”(2002), „Bucureşti. Un veac de arhitectură civilă. Secolul XIX”(1997).

Ruxandra Lambru, filolog

Lector dr. la Facultatea de Limbi Străine, Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de paleografie slavă şi chirilică, de gramatică comparată a limbilor slave si de introducere în filologia slavă. În prezent predă limba română la Universitatea din Veliko Târnovo, Bulgaria. A mai predat limba română la Universitatea din Sofia (2001), precum și la Universitatea din Skopje (1997). Traduce din limbile franceză, italiană, sârbă, croată.

Adrian Crăciunescu, arhitect

Lector la Universitatea de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» (UAUIM), în cadrul Departamentului Istoria & Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului, deține titlul de doctor cu o lucrare de cercetare pe tema practicilor administrative ale urbanizării capitalei între 1859 și 1914. A lucrat în Ministerul Culturii, fiind atestat MCC.

Alina Havreliuc, istoric

Colaborator al Asociației Istoria Artei din 2012, în cadrul mai multor proiecte de cercetare ale fondurilor documentare de la Arhivele Naționale Direcția Municipiului București, a început să se specializeze pe susținerea de ateliere de istoria orașului și a arhitecturii bucureștene pentru copii. În toamna anului 2012 a susținut în școlile bucureștene atelierele dedicate arh. Cristofi Cerchez, iar în 2013 și 2014 a preluat toate activitățile asociației dedicate familiilor, organizând atelierele pentru copii din cadrul evenimentelor „Școala Altfel” ȘI StreetDelivery.

În vara anului 2014 și 2015 a desfășurat un program de ateliere interactive pentru copii la Muzeul Municipiului București, proiect complementar activităților Arhivei de arhitectură.

Ana Traci, istoric de artă

Absolventă a Universitații Naționale de Arte (București), secția Istoria și Teoria Artei, se remarcă prin cercetarea și descoperirea unor informații inedite legate de arta scenografică în secolul al XIX-lea la Teatrul Național din București. Începând cu anul 2011 participă activ la sesiunile de comunicări organizate de secția ITA cu subiectele: „Aspecte inedite privind activitatea pictorilor Alessandro Ostini și Giuseppe Pozzana, la Teatrul Național din Bucuresti, la mijlocul secolului al XIX-lea” (2011), „Activitatea pictorului Gaetano Labo- întemeietorul scenografiei bucureștene”(2012), „Pictori scenografi și conservatori de decoruri ai Teatrului Mare din București”(2013), „Activitatea nucleului artistic austriac la Teatrul Mare din București la mijlocul secolului al XIX-lea”(2013).

Raluca Zaharia, arhitect

Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București (2010), a urmat studii postuniversitare în Restaurarea Monumentelor și Siturilor Istorice (2012), fiind colaboratoare la diverse studii de istorie urbană. Este voluntară din 2013 in proiectul de digitizare a inventarelor fondului P.M.B. ale Direcției Municipiului București a Arhivelor Naționale.

Andrei Răzvan Voinea

Doctorand la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti – Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii, cu o cercetare a parcelărilor de locuinţe ieftine din Bucureşti, lucrare coordonată de prof. arh. dr. Ana Maria Zahariade. Anterior a urmat
cursurile de master în Arte, Universitatea Central-Europeană, Budapesta.
S-a remarcat în cadrul proiectului „Case care plâng” prin documentarea istorică, rubrica lunară „De locuit şi povestit” în calitate de redactor la Liternet (septembrie 2012 – ianuarie 2015, serial de 46 de articole dedicate parcelărilor de locuinţe ieftine din Bucureşti, în iulie 2014, rubrica sa avea peste 50,000 de vizitatori unici; http://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/136/De-locuit-si-povestit.html) și în cadrul conferințelor susținute la Palatul Suțu și Arhivele Naționale ale României.

Cezar Petre Buiumaci, istoric

Pasionat de Bucureşti, cartofilie, numismatică şi fotografie, cu peste 30 de articole publicate în reviste de gen precum Colecţionarul român, Istorie şi Civilizaţie, Magazin Istoric, Bucureştii Vechi şi Noi, Bucureştiul Meu Drag. Pasiunea pentru cartofilie s-a materializat în publicarea blogului „Oraşul lui Bucur” dar şi în expoziţia de cărţi poştale „A fost odată’n Bucureşti” din 2013 la Biblioteca Naţională a României şi în cele două expoziţii „Trecut’au anii” în colaborare cu Asociaţia „Bucureştiul Meu Drag” din 2013 şi 2014 de la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Cristian Gache, fotograf, designer

Sculptor și fotograf a desfășurat o bogată activitate în diferite domenii: publicistic  (colaborând cu numeroase publicații din țară și străinătate), publicitate (în calitate de fotograf, designer și director artistic).

Începând cu 2012 a colaborat în toate proiectele culturale și editoriale ale Asociației Istoria Artei, în prezent fiind directorul creativ al Editurii. A avut colaborări editoriale și cu revista „Arhitectura” a Uniunii Arhitecților din România, Asociația RPER, Editura ACS, Institutul Național al Patrimoniului.

Mihai Alin Pavel

Istoric, cel mai bun specialist în genealogiile famiilor boierești, a colaborat la realizarea monumentalelor volume editate de Mihai D. Sturdza, Enciclopedia familiilor boierești din Moldova și Țara Românească, Ed. Simetria.

Roxana Alina Istudor, expert contabil și fiscal

Este expert contabil și consultant fiscal, membră a CECCAR și CCFR și stagiar al CAFR. În prezent conduce propria firmă de contabilitate, consultanță fiscală și resurse umane, după o experiență de mai bine de 7 ani în companii multinaționale. Printre clienții ei se numără firme românești și internaționale din IT, construcții, imobiliare, sănătate, energie, agricultură, turism.

A fost alături de Asociație încă de la înființare, fiind implicată în toate proiectele derulate de-a lungul celor trei ani.

Gabriela Ristea, specialist în comunicare

Licentiata in Stiintele Comunicarii, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. Are o ampla experienta ca specialist in relatii publice si este, totodata, traducator autorizat de limba spaniola.

Voluntari

Adresăm mulțumiri colaboratorilor voluntari ai proiectului nostru care ne-au sprijinit eforturile de fotografiere și cu informații: istoricului Emanuel Bădescu de la Biblioteca Academiei Române, arhitecților Elena și Ionuț Butu, arhitectului Costin Gheorghe și fotografului Iulia Crineanu.

Monica Elena Tanasescu, student architect

Studenta in anul V la Facultatea de Arhitectura in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism ,,Ion Mincu”. Pasiunea pentru istorie si pentru evolutia in timp a orasului Bucuresti a descoperit-o in timpul facultatii, fiind in prezent interesata de domeniul restaurarii in arhitectura.

Colaboreaza ca voluntar la activitatile de cercetare din cadrul proiectului de digitizare ,,Arhiva de Arhitectura:  casele arhitectilor din Bucuresti”.